• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

ALZHEİMER




Alzheimer unutkanlık 65 yaşın üstündeki bireyler içim risk taşır. 65 yaşın üzerindeki kişilerde unutkanlık varsa dikkate alınmalıdır.

Antalyada Alzheimer Bakım Merkezi olarak hizmet veren merkezimizde ; Alzheimer hastalarının düzenli sağlık hizmetleri , Uzm. Psikolog , Gerontolog ( Yaşlı Bilim Uzmanı Personelimiz ) ve Nörolog eşliğinde düzenli ilaç ve beyin egzersizi faaliyetleri yanı sıra , Alzheimer hastasının Beslenmelesi personelimiz tarafından yapılmaktadır , banyolarıda personelimiz tarafından yapılmaka ve Wc ihtiyaçları veya bezleniyorsa , bez değişimini yapan 24 saat sertifikalı Hasta Bakıcılar ve  sağlık personeimiz var buda Alzheimer hastasının daha iyi şartlarda bakım alması düzenli takiplede hastalığın yavaşlatılması sağlanıyor yaşlımıza huzurlu bir yaşam sağlamaktadır. 

Alzheimer Bunama Nedir?

Alzheimer bir bunama çeşididir. Alzheimer olan kişilerde yemek yapamama, eskiden yapabildiği   şeyleri yapamama, ,isimleri hatırlamama gibi durumlar görülür. Yaklaşık 30 çeşit bunama vardır.



Alzheimer bir bunama çeşididir. Yaklaşık 30 çeşit bunama vardır.

Ailesinde bunama öyküsünde olanlar risk taşır. Eğer anneniz ve babanızda bunama varsa çok daha dikkatli olmanız lazım. Bilinen bir takım genler var. Alzhmeir için genetik test var o pozitif çıksa da ileride alzheimer olmayabilirsin o nedenle test yaptırmayı çok önerilmiyor.

Erken Bunamanın Alzheimerin 7 Belirtisi, Bunama Belirtileri;

Altta yazan alzheimer belirtileri, (bunama belirtileri) eğer ailenizden birinde görülüyorsa doktora başvurunuz. Alzheimer hastalığının daha da fazla ilerlemesi için bazı tedbirler almalısınız.

Tuhaf davranışlar kişilik değişiklikleri bunama belirtileri olabilir. (tepkileri tuhaf, alıngan, ağlıyor, eskiden namaz kılıyordu, şimdi bıraktı, kıskançlık gibi)

Aynı Şeyi Tekrarlama : Cümle ve kelime tekrarları yapmaya başlarlar, en başta konuşma bozukluğu, kelimelerin azalması , ifade bozulabiliyor. İleri safhada tamamen kelime çıkışı duruyor.

Kişilik Değişmesi: Tuhaf davranışlar ile bağlantılı, genel alışkanlıkların değişmesi çok eli bol olabilir, cimri olabilir, huyu değişebilir,  çocuksu davranışlaryaşlılıkta kişilik değişmesi normal değildir. Eğer 40 yaşındaki kişiliği 70 yaşında farklı ise bu anormal bir durumdur.

Kafa Karışıklığı : Nerde ne zaman giyineceğini bilemez, kış aylarında tam tersi davranabilir, yer bulma, yön bulma, dışarı çıktığında evini bulamaz, kafa karışıklığı vardır.

Bunama belirtileri arasında yemek yemede bozulma, hijyene dikkat edememe beceri isteyen fonksiyonlar da bozulmalarda görülüyor.

Bunama bir hastalıktır. Kendine yetemez hale geliyor. Hastalığın en son evresinde Alzheimer hastaları bebekleşiyor.

Alzheimer’in erken teşhisi ve tedavisi

Özellikle hipertansiyon ve yüksek kolesterol risk faktörü varsa bu hastalıklar tedavi edilmeli, ailesinde bunama olanlarda  hipertansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol bu hastalıklar varsa bunların tedavisine bakılmalı

Bu hastalıktan bunamadan alzheimerden korunmak için neler yapabiliriz.

Alzheimer Olmamak İçin Neler Yapılmalı

Bunama alzheimer için yalnız kalmamak, sosyal ortamlarda olmaya devam etmek, insanlarla beraber olarak bunamadan koruyucu olmaktadır.

Beslenme, Omega 3 içeren besinleri almak eğer yaşam tarzınızı doğru şekilde oluşturursanız, omega  3içeren besinleri tüketirseniz bunamayı geciktirici etkili olabilir. Kuru yemişler (fındık, ceviz, fıstık), balık(somon, hamsi gibi), d vitamini, keten tohumu haftada 2 defa balık yiyenlerin bunama riski çok azalıyor.

Her gün 30-40 dakikalık yürüyüş çok önemli, hareketli yaşamanın olumlu etkisi var.

Zaman bugün günlerden ne zamana dikkat etmek gerekiyor, yaşlılarında bunun farkında olmasını sağlamak gerekiyor, yaşlıların odasına saatli marif takvimi koymak gerekir zihin için koruyucudur.

Beyin egzersizi, gazeteleri takip etmek, dergiler okumak, bulmacalar çözmek, hobi edinmek hobisi olan insanların daha az bunadığı görülüyor. Tiyatroya sinemaya gitmek de, çalışmak da bunama yaşanmaması için önemlidir.

Zihni aktif tutmak şiir ezberlemek yüksek eğitimli insanlarda daha az az bunama oluyor. Eğer yüksek eğitimli insanlar alzheimer olursa onlarda daha şiddetli oluyor.

Türkiye de 400 bin alzheimer hastası var.

Her insan günlük yaşantısında pek çok şeyi ve durumu unutabilmektedir. Örneğin; günlük olarak her gün geçtiğimiz yolu unutabilmemiz, her gün önünden geçip selamlaştığımız dükkan sahiplerinin isimlerini unutabilir ya da evden çıkarken anahtarlarınızı almanız gerektiğinde anahtarınızı nereye koyduğunuzu unutup on beş dakika evin içinde anahtar arayabilirsiniz.

 

Bunlar hiç bir zaman anormal karşılanmamalıdır çünkü bu tip unutkanlıklar olası ve her gün insanın başına gelebilecek şekildedir. Ancak yaş ilerledikçe, özellike 60 yaş ve esas olarak 85 yaş sonrası çok sıkıntı yaratabilecek durumlar da ortaya çıkabilmektedir. Alzheimer’ın ortaya çıkmasındaki ana unsur zaten yaşlılıktır. Yaşlandıkça vücudun ve beynin ileti kısmında, hafıza kısmında vb. kısımlarda eksiklikler meyana geldiğinden ötürü alzheimer yavaş yavaş ilerleyerek eğer ki müdahale edilmezse son seviyesine yani tamamen bakıma muhtaç şekilde yaşamsal fonksiyonlarını gerçekleştiremeyecek hale gelmektedir.

 

Yaşlanma sürecinde bireylerde oluşan unutkanlık durumları, ruhsal bozukluklar, sinirsel bir takım aksaklıklar kendisi ve çevresi için yaştan kaynaklı bir bunama durumu olarak gösterilmektedir. Ancak bunama hastalığı, hiç bir zaman zorunlu olarak yaşlanınca ortaya çıkacak hastalıklar kategorisinde olmamıştır. Aksine biraz destekle bunama hastalığı mümkün olduğunca kontrol altında tutulup iyileştirilebilirken, alzheimer hastalığının hiç bir kesin çözüm tedavisi yoktur.

 

Alzheimer hastalığının çoğu zaman çözümsüz kalınacak seviyeye gelmesi, bireylerin konu hakkında daha mantıksız davranması ve bilgisiz olmasıdır. Alzheimer hastalığının daha çok başlangıç belirtilerine genel olarak bakıldığında aslında hiç de anlaşılması zor belirtiler olmadığı gözlemlenmektedir ancak bireyler genelde bu tip belirtilere yaşlanma sürecinde olması muhtemel belirtiler olarak gördüklerinden 10 kişiden 9’u hastayı alıp doktor muayenesine götürmemektedir.

 

Ancak belirtiler ne dozajda olursa olsun, mutlaka bireyi bir uzman doktor kontrolüne götürmek gereklidir. Hiç bir sürekli hale gelen unutkanlık, hafıza problemi, hareket kabiliyeti problemi vb. problem bunamaya ya da yaşlılığa bağlı olarak ilerlememektedir. Yaşlılığın sonuçlarından biri olarak bunamanın görülmesi son derece anlamsız bir durumdur ve bilindiği üzere her hastalığın erken aşama teşhisinde çözüm süreçleri üretmek çok daha kolay olmaktadır.

 

Alzheimer hastalığı neden olur?

 

Alzheimer denilen hastalık, yaşlılık sürecine girilmesiyle birlikte ortaya çıkan ve unutkanlık en zirve belirtisi olmak üzere pek çok davranışsal rahatsızlıklara ve zihinsel rahatsızlıklara yol açan bir hastalık olarak ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkış sürecinde beynin belirli bölgelerinde meydana gelen problemler etkili olmaktadır. Yani yaşlılık sürecinde beynin bazı alanlarında sebebi hala çözülememiş bir şekilde protein birikmeleri meydana gelmektedir.

 

Bu birikimler de dolaylı olarak beynin içerisindeki haberleşme imkanını sağlayan sinir hücrelerinin hasar görüp kaybolarak azalmasına sebep olmaktadır. Bunun dışında bu tip iletişimlerin oluşabilmesine durum yaratan bir takım kimyasalların da sayısında azalmaların meydana geldiği görülmektedir. Sonuç olarak alzheimer hastalığı, vücutta hafızanın ve belleğin geri döndürülemez şekilde yavaş yavaş silinmesine neden olan ağır bir hastalıktır.

 

Alzheimer hastalığı belirtileri nelerdir?

 

Alzheimer belirtilerine yakalanan kişilerde genel olarak belirtilerin ortaya çıkış süreçleri yavaş seyretilerde olmaktadır. Yani durumda bir ailede çouklar geçmiş zamana baktıklarında ne kadar zamandır hasta olabildiklerini, hareketlerini beyin süzgecinden geçirerek bulabilmektedirleri. Alzheimer hastalığının en sık görülen belirtileri ise şu şekildedir;

 

Bir şeylerini kaybetmek : Kişilerin her gün mecburen kullandıkları gözlükleri, işitme cihazları ve anahtarlıkları gibi mutlaka ihtiyaç duydukları şeylerin nerede olduklarını sürekli unutmaya başlamaları belirtilerin arasında sayılmaktadır. Bazı durumlarda da çok kullanılan eşyalarını abuk subuk bir yere koyarak orada bulamadıkları için de kaybedebilmektedirler. (Örneğin; diş fırçalarını ayakkabı dolabına koymak gibi)

 

Bozuk düşünce ve hafıza durumu : Hasta olan kişinin en büyük problemi hafıza problemidir. Çoğu şeyi hatırlamayan hastalar aynı zamanda öğrenmekte de sıkıntı yaşayacakları için bir süreç sonra beyin kendini eskiye ve yeniye dair ne varsa kapatır. Birey kendi aile bireylerinin ismini, yaşadığı yeri ya da yaptığı mesleği gibi çok bilindik bilgilerini hatırlayamayacak hale gelir.

 

Soyut düşünmede anlam azalması : Alzheimer hastalarının çoğu artık sayıların anlamını, onlarla zekasal olarak ne yapıldığını ve ne amaçla kullanıldığına dair her şeyi unutabilmektedirler. Buna örnek olarak Alzheimer hastalarının artık banka hesaplarıyla vb. uğraşmak gibi bir düşünceleri kalmaz ve hepsini olduğu gibi başkasının kontrolüne bırakmaktadırlar.

 

Kişilik değişimleri : Kişi karakter olarak herkes tarafından bilinen yönlerinin tam aksi şekilde hareket etmeye başlayabilir. Ve bu konu kendisiyle konuşulduğunda sinirlenerek daha aksi ve ters bir insan olmaya devam edebilmektedir. Kafaları genel manada karışık olduğu gibi hem gergin, hem sinirli, hem de korkak bir yapıda olabildikleri sıklıkla görülmüştür.

 

Anlatılanları anlamada zorlanma : Günlük hayatta en basit denilebilecek yönlendirmeleri dahi anlayamayan Alzheimer hastaları, çok kolay bir şekilde bulundukları yerden ayrılıp uzun bir sürede de gezinti yapıp çoğunlukla kaybolmaktadırlar.

 

Bozuk yapıdaki uzamsal ve görsel beceriler : Alzheimer hastalarında nesnelerin boşlukla olan kütlesini, kapladığı hacmini ve ne tip boyutlarda olduğunu artık anlayamayacak seviyelere gelecektir. Yani dolayısıyla mekansal becerilerini de kaybettikleri için hiç bir parçayı olması gereken sırada algılayamazlar.

 

Yön duygusunda zayıflama : Alzheimer hastaları tek başlarına dışarı çıkmayı çok sevseler de çoğunlukla yer yön duygularını yitirdikleri için kaybolmaktadırlar. Ya da gittikleri bölgelere ne zaman nasıl geldiklerini bir türlü bilememektedirler. Bunun dışında gün içerisinde etraftaki alanların neresi olduğunu çok net unutabilmektedirler.

 

Muhakeme kaybı Alzheimer hastalarının hiç olmayacak yerlerde hiç olmayacak davranışlar sergiledikleri görülmektedir. Örneğin; sokağa pijamayla çıkabildikleri, kış soğuğunda ayaklarında açık ayakkabıyla gezebildikleri ya da yaz sıcağında kalın kıyafetler giyebildikleri görülmüştür.

 

Günlük aktivitelerde zorlanma : Günlük olarak yapılan yeme, içme, giyinme, tuvalete gitme vb. ihtiyaçlarını yapabilmekte zaman içerisinde çok fazla zorluk çekmeye başlamaktadırlar. Bu işleri yapamadıkları gibi öncesinde de planlama aşamasına da sokamadıkları görülmektedir.

 

İletişim kurmada güçlük yaşama : Normal bir şekilde konuşmaları esnasında kullanması gereken kelimeleri hatırlayamaz ya da çok bilindik sıradan günlük eşyaların isimlerini unutabilmektedir. Günlük konuşma dilinde çok sık kullanılan terimlerin ve kelimelerin anlamlarını unutabilmektedirler.

 

Uyku düzeninin bozulması : Alzheimer hastalarının uyku düzenleri normal insanların tam zıt haline dönüşmektedir. Bu hastalıkla uğraşan kişilerin genellikle geceleri uyanık olup gün içinde uyudukları görülmüştür.

 

Motivasyon kaybı : Kişi hayatında genel olarak pasifleşebilmekte ve hayat düzenindeki pek çok şeyle ilgilenmek adına sürekli başkaları tarafından motive edilme ihtiyacı hissetmektedirler.

 

Alzheimer hastalığının tedavisi nasıldır?

 

Alzheimer hastalığının önlenebilir bir hastalık olup olmadığı araştırıldığında, Alzheimer’ın hala günümüz şartlarında kesin ve net bir tedavi süreci bulunmadığı görülmektedir. Uzun zamanlardan beri hastalığı yenmek için kesin sonuç bulunamasa da çalışmalar oldukça hızlı devam etmiş, 1990’lardan sonra hastalığa çok kuvvetli etki eden dört farklı ilaç piyasaya sürülmüştür. Ancak bu tip ilaçların da problemli noktası, sadece erken teşhis Alzheimer hastalarında etki edebilmesidir.

 

İlaçların vücutta gösterdiği ana etki belleği hep güçlü yapıda tutabilmektir. Şuan yaşadığımız ülkede 500.000 kişi Alzheimer hastalığıyla mücadele etmektedir. Sonuç olarak kesin bir Alzheimer hastalığı tedavisi yoktur, sadece kullanılan haplarla hafıza kaybı kontrol altında tutulmaya çalışılır. Tabi bu 500.000 hastanın uğraştığı hastalıkla aynı şekilde bu hastaların yakınları da mecburen uğraşmaktadır. Alzheimer’lı hastaların aileleri de tamamen kendi yaşam koşullarını hasta olan kişi üzerine kurmak zorunda kalmışlardır.

 

 

ÖĞRETMEN EVLERİ MAHALLESİ ÇAMLIK CADDESİ NO:56 KONYAALTI/ANTALYA
(0242) 229 10 66  (0532) 053 93 52

 

instegram adresimiz : @dortmevsimbakimmerkezi
https://www.instagram.com/dortmevsimbakimmerkezi/
facebook adresimiz : @Dortmevsimhuzurevi     
 https://www.facebook.com/Dortmevsimhuzurevi/

 

 whatsapp iletişimi için tıklayınız

 

 

 

 

 

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam1
Toplam Ziyaret82197
Anket
Ailenizde ve çevrenizde bir beyin hastalığı olan alzheimer'a (bunama, demans) yakalanmış kişiler var mı?